Επιλέγοντας σκηνή 3 εποχών

Σκηνές 3 εποχών. Ένα σπίτι μακριά από το δικό σας

Η διαδικασία αγοράς μιας σκηνής μοιάζει με αυτή της αγοράς ενός σπιτιού. Πρέπει να αποφασίσεις τι πραγματικά θέλεις καθώς και τι πρέπει πραγματικά να θυσιάσεις για να βρεις αυτή με τις καλύτερες προδιαγραφές για τις δικές σου ανάγκες.

Η αγορά σκηνής 3εποχών για πεζοπορική χρήση είναι πολύπλοκη δουλειά. Απαιτεί αρκετή έρευνα αγοράς, συζητήσεις με  φίλους που ήδη έχουν μια αντίστοιχη δική τους, ξεφύλλισμα καταλόγων και σχετικών site και πολλές φορές  αναμονή διαθεσιμότητας από τα καταστήματα που πωλείται το μοντέλο που τελικά επέλεξες.

Σίγουρα η διαδικασία μοιάζει πολύπλοκη αλλά ένα να θυμάσαι. Όταν  λίγο καιρό μετά, θα κάθεσαι στον προθάλαμο του μεταφερόμενου νέου σου σπιτιού με μια κούπα αχνιστό καφέ στο χέρι θαυμάζοντας το υπέροχο τοπίο όπου διάλεξες να κατασκηνώσεις θα είναι η στιγμή της δικαίωσης για την σωστή σου επιλογή. Αν ειδικότερα επέλεξες να αποκτήσεις μια από αυτές που αποκαλούνται 3 Εποχών πρέπει να έχεις υπόψη  τον εξής απλό κανόνα.

“Σκηνές 3 Εποχών αποκαλούνται αυτές που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται στα βουνά κατά κανόνα σε ήπιες συνθήκες και κανονικές θερμοκρασίες  με τις καλύτερες  από αυτές να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε ελαφρά χειμερινές συνθήκες “

Τι πρέπει να προσέξεις για να μην την πατήσεις στην αγορά. Καταρχήν τσέκαρε αυτά που κάθε σκηνή θα πρέπει να έχει όπως:

  • Τουλάχιστον 3, καλής ποιότητας μπανέλες από κράμα αλουμινίου ή άλλες από fiber glass αν θυσιάζεις λίγο από το συνολικό βάρος γλιτώνοντας αρκετά χρήματα
  • Να είναι δυνατόν να στηθεί χωρίς πασαλάκια ,ώστε να την μεταφέρεις εύκολα σε περίπτωση που το σημείο  επέλεξες δεν είναι το καταλληλότερο για το στήσιμό της. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλεις καθόλου τα περιμετρικά πασαλάκια, εκτός και αν θέλεις στην πρώτη ριπή δυνατού ανέμου να μετατραπεί σένα ακριβό ιπτάμενο αντικείμενο που θα οδεύσει προς την καταστροφή.
  • Να διαθέτει θήκες περιμετρικά ή και στην οροφή για την οργάνωση του εσωτερικού.
  • Να είναι κατασκευασμένη από nylon ή polyester ύφασμα για αντοχή και χαμηλό βάρος.
  • Με εργοστασιακές, καλής ποιότητας θερμοκολλητικές ταινίες στον πάτο και το εξωτερικό κάλυμμα.
  • Να διαθέτει όσο το δυνατόν ποιο κάθετα τοιχώματα ώστε να έχει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο καθώς και να διώχνει ευκολότερα την υγρασία από το εσωτερικό του καλύμματος.
  • Να διαθέτει μεγάλες πόρτες και τμήματα στο εσωτερικό  με σήτες για τον καλύτερο αερισμό του εσωτερικού. Αν τώρα αυτές έχουν την δυνατότητα να καλύπτονται σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας, τότε μιλάμε για τον αφρό της κατηγορίας που σου δίνει την δυνατότητα ρύθμισης του μικροκλίματος στο εσωτερικό της σκηνής.
  • Μεγάλο σχετικά προθάλαμο για αποθήκευση σακιδίων. Αν διαθέτει δύο, ακόμη καλύτερα.
  • Εντατήρες στην περίμετρο του εξωτερικού καλύμματος για την καλύτερη σταθεροποίηση της σκηνής σε συνθήκες ανέμου.

Σχετικά με τον αριθμό των εισόδων ύπαρξη δύο εισόδων είναι στα συν μιας καλής σκηνής 3 εποχών για πάνω από 2 άτομα αν και κυκλοφορούν σχέδια όπου μπορείς να βγεις ευθεία εμπρός από την στάση ύπνου. Σίγουρα δεν θέλεις να πατήσεις νυχτιάτικα το κεφάλι του συγκάτοικου σου βγαίνοντας έξω για την ανάγκη σου.

Βάρος ; Πως θα καταλάβεις ποιο είναι το νορμάλ βάρος της σκηνής που επιλέγεις Tο βάρος είναι σίγουρα σημαντικό. Όλοι θέλουμε να κουβαλάμε το λιγότερο δυνατό, αλλά θυμήσου τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις στο βωμό της μάχης των γραμμαρίων. Μερικές super light σκηνές είναι ότι πρέπει όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ένα δεκαήμερο trekking αλλά αν χρησιμοποιείς την σκηνή και στις διακοπές σου, θα σου λείψουν πολλά λόγω του σπαρτιάτικου σχεδιασμού τους. Αν αυτό δεν σου είναι αρκετό θεωρώ ότι το βάρος μιας σκηνής 2 ατόμων  για πεζοπορική χρήση πρέπει να είναι ανάμεσα στα 2,2 έως 3,0 κιλά ενώ για κατασκήνωση, άνετα θα αγόραζα μια λίγο βαρύτερη αλλά με μεγαλύτερες διαστάσεις.

Καθόρισε ένα χονδρικό οδηγό επιλογής αναλόγως της δραστηριότητας  Σε ένα trekking θα έπαιρνα μια ποιοτική σκηνή με έντονα αεροδυναμικό σχήμα, που να στήνεται εύκολα και να καταλαμβάνει μικρό χώρο ώστε να στήνεται οπουδήποτε. Η ίδια σκηνή θα μου ήταν πολύ χρήσιμη για εκδρομές με ποδήλατο μιας και οι προδιαγραφές χρήσης είναι σχεδόν οι ίδιες. Για κατασκήνωση θα προτιμούσα μια σαφώς μεγαλύτερη, με μεγαλύτερο ύψος και προθάλαμο που θα μου εξασφάλιζε τις απαιτούμενες συνθήκες για να παραμείνω στο ίδιο μέρος για περισσότερο χρόνο. 

Αν τελικά καταλήξεις στις λεγόμενες single wall (μονού τοιχώματος).Να τι θα πρέπει να προσέξεις Aν ήμουν στην θέση σου θα έδινα υψηλή προτεραιότητα σε τέτοια μοντέλα από μεγάλους, επώνυμους κατασκευαστές όπως οι The North Face,  Marmot ,MSR κτλ. Ο λόγος είναι η υψηλή τεχνογνωσία αυτών των εταιρειών σε αυτή την ειδική κατηγορία super light σκηνών. Ακόμη κι έτσι θα πρόσεχα να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία εξαερισμού, κάθετα τοιχώματα για μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και φυσικά αν έχει την δυνατότητα να στέκεται όρθια πριν  ακόμη καρφώσω τα πασαλάκια της.

Τελικά; Προσωπικά θα έδινα περισσότερη προσοχή στον ποιοτικό σχεδιασμό που να καλύπτει τις δικές μου ανάγκες, στην καλή παρουσίαση από το κατάστημα που απευθύνομαι, στην δυνατότητα ύπαρξης ανταλλακτικών σε περίπτωση φθοράς και στην γενικότερη ποιότητα της σκηνής που κάθε φορά μου προτείνουν.

Dr Pro