Το πρώτο μου Ορεινό Trekking

Προετοιμάστε σωστά το πρώτο σας ορεινό trekking

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που σχεδίασα μαζί με φίλους την πρώτη μας πραγματική διάσχιση στα Ελληνικά βουνά. Θυμάμαι ακόμη έντονα τις συζητήσεις μας για την χάραξη της σωστής πορείας μέσα από τα σχεδόν παρθένα βουνά της  Πίνδου, την έξαψη της προετοιμασίας των υλικών, της εύρεσης ρόλου για τον καθένα που θα συμμετείχε...

Δέκα ημέρες πορείας μέσα από ορεινούς όγκους φάνταζε στα μάτια μας ως η ύψιστη περιπέτεια καθώς και μια καλή ευκαιρία να πιστοποιήσουμε την αρτιότητα αυτών που είχαμε μάθει στην σχολή ορειβασίας από την οποία μόλις είχαμε αποφοιτήσει.                                                                                                  

Παρόλη την σχετική απειρία μας ταξινομήσαμε με ευλάβεια  τον απαραίτητο εξοπλισμό,  σχεδιάσαμε με ακρίβεια την πορεία μας  προσδιορίζοντας τα πιθανά σημεία διανυκτέρευσης και ανεφοδιασμού και ξεκινήσαμε.Ήταν μια πορεία στο όνειρο. Στα νεαρά μου μάτια, τα διψασμένα για περιπέτεια και εικόνες άγριας, αβίαστης φύσης,  η γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους του, οι μαγικές βραδιές με τους φίλους μου ήταν μια εμπειρία ζωής που θα με συνοδεύει για πάντα.

Πολυήμερες ορειβατικές διασχίσεις όπως αυτή αποτελούν μια ξεχωριστή εμπειρία στα Ελληνικά βουνά όπου ή εναλλαγή του τοπίου και η μεγαλειώδης φύση ορισμένων γεωγραφικών περιοχών αποτελούν ακόμη, σκέτη πρόκληση.Η ολοκλήρωση όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος παρότι  μπορεί να σας φανεί αστείο, θυμίζει λίγο την προετοιμασία μιας αποστολής.

Έτσι, τα πάντα καταγράφονται σε λίστες ώστε να είναι δυνατή η τακτοποίησή τους με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της διαδρομής.

Μια τέτοια λίστα θα βρείτε παρακάτω διανθισμένη με κάποια σχόλια που περιέχουν αρκετή από την όποια εμπειρία απέκτησα στα  χρόνια που μεσολάβησαν έως τώρα από το πρώτο μου, πραγματικό trekking. 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Πεζοπορικό σακίδιο 60-70 λίτρα: Ένα καλοσχεδιασμένο, κλασικής σχεδίασης, με ξεχωριστή θήκη υπνόσακου και αναπαυτική ανάρτηση. Προτιμήστε ένα από μεγάλο κατασκευαστή που θα μπορεί να εγγυηθεί σχετική άνεση σε πολυήμερη χρήση.

Μικρός σάκος κορυφής: Μικρές αναβάσεις μέχρι την απέναντι κορυφή για μια καλή φωτογραφία καλό είναι να μην γίνονται με τον μεγάλο σας σάκο. Αν δεν ψήνεστε δοκιμάστε, να πάρετε μαζί μια ευρύχωρη τσάντα μέσης.

Υπνόσακος: Με γέμιση από συνθετικό υλικό ή πούπουλο, κατάλληλος για θερμοκρασίες +0 έως 0 βαθμούς Κελσίου και οπωσδήποτε με μικρό όγκο.

Υπόστρωμα: Ένα από τα νέας τεχνολογίας αυτοδιογκούμενα δεν θα ήταν κακή ιδέα. Σε αυτά κοιμάσαι πιο άνετα και όσο για το ελάχιστα αυξημένο βάρος τους; Θα το έχετε ξεχάσει όταν θα σηκώνεστε ξεκούραστοι το επόμενο πρωί.

Μπατόν πεζοπορίας: Χρησιμοποιείστε πάντα ζεύγος και αν πρόκειται να αγοράσετε, προσέξτε να έχουν άνετη λαβή.

Φακός κεφαλής: Οι φακοί τεχνολογίας Led είναι κορυφαίοι αλλά προτιμείστε έναν από αξιόπιστη εταιρεία και σχετικά δυνατό.

Μπότες πεζοπορίας: Σε όλους αρέσουν τα πολύ ελαφρά κοντά παπούτσια. Όταν όμως ανεβοκατεβαίνετε σάρες με 15 τουλάχιστον κιλά στην πλάτη καλύτερα να φοράτε μπότες πεζοπορίας με σχετικά σκληρή σόλα. Κάνουν την διαφορά. 

Συσκευή μουσικής ή μικρό ραδιόφωνο: Καλό και το κελάηδημα των πουλιών αλλά η αγαπημένη σας μουσική θα δώσει άλλη διάσταση στη ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

Παγούρι-ασκός 2-3 λίτρα: Απαλλαχτείτε από το συνεχές βάλε βγάλε του παγουριού καλοκαιριάτικα. Πιείτε άφθονο νερό, σας είναι απαραίτητο.

Φωτογραφική μηχανή: Μια ελαφριά ψηφιακή με ευρυγώνιο φακό ,μεγάλη χωρητικότητα μνήμης αποτελεί must για την εξόρμηση.

Αντηλιακό: Αυτό με τον ισχυρότερο δείκτη που όμως να μην έχει κολλώδη υφή.

Powerbank : Για τον φακό ή τα άλλα ηλεκτρονικά σας gadget.

Σουγιάς: Ένας σχετικά απλός και ελαφρύς ελβετικός είναι ότι πρέπει αλλά ο αγαπημένος μου, διαθέτει στην λαβή οδοντογλυφίδα και αποσπώμενο τσιμπιδάκι.

Αντιανεμικό αδιάβροχο τζάκετ: Η αντίληψη ότι το καλοκαίρι δεν βρέχει καλό είναι να σας βγει νωρίς από το μυαλό. Οι καλοκαιρινές μπόρες είναι ιδιαίτερα βίαιες και καλό είναι να μην σας πιάσουν αδιάβαστους.

Ελαφρύ fleece τζάκετ: Ιδιαίτερα για το βράδυ στη κατασκήνωση όταν η κούραση της ημέρας αρχίζει να επιδρά στο σώμα.

Μακρυμάνικο πεζοπορικό πουκάμισο: Αν δεν θέλετε τα χέρια σας να θυμίζουν ξεροψημένες τηγανίτες στο τέλος της πρώτης ημέρας.

Ελαφρύ παντελόνι: Απλό και λειτουργικό παντελόνι πεζοπορίας από microfiber nylon ή polyester για να σας προστατεύει από τον δυνατό ήλιο και να στεγνώνει άμεσα αν τυχόν βραχεί. Όσοι προτιμάτε τα σορτ, ξανασκεφτείτε το πριν είναι αργά.

Μαγιό: Το μπάνιο στα ποτάμια και τις ορεινές λίμνες είναι από τα must της πεζοπορίας. Οι γυμνιστές προφανώς θα έχουν σακίδιο ελαφρύτερο κατά 150 γραμμάρια.

Ισοθερμικές μπλούζες: Σχεδιασμένες για πεζοπορία στεγνώνουν γρήγορα από τον ιδρώτα σας και σας προστατεύουν από τον ήλιο. Πάρτε δύο για να έχετε να αλλάζετε.

Καπέλο με φαρδύ γείσο: Απαραίτητο. Αποφύγετε όμως τα σομπρέρο. Τα παίρνει ο αέρας.

Ισοθερμικό μαντήλι Buff: Από τα αγαπημένα μου! Προστατεύει το λαιμό από τον καυτό ήλιο και μετατρέπεται γρήγορα σε σκούφο αν ο καιρός δείξει ξαφνικά τα δόντια του.

Γυαλιά ηλίου: Η παρατεταμένη έκθεση σας στο υψόμετρο ταλαιπωρεί τα μάτια .Φορέστε γυαλιά με μεγάλους φακούς και πλαϊνά κάλυπτρα για ολική προστασία.

Κάλτσες: Προς Θεού! Μην χρησιμοποιείτε βαμβακερές επειδή κάνει ζέστη. Ψάξτε για ειδικές κάλτσες πεζοπορίας με Coolmax ή Isofil στην σύνθεσή τους ώστε να μην είναι ιδιαίτερα ζεστές αλλά ταυτόχρονα να προφυλάσσουν το πόδι σας από την συνεχή τριβή στο εσωτερικό της μπότας.

Προσωπική υγιεινή: Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, βιοδιασπώμενο σαπούνι και μια καλή συνθετική πετσέτα από αυτές που στεγνώνουν γρήγορα αποτελούν ένα μίνιμουμ κιτ υγιεινής που θα δώσει μια αύρα πολιτισμού στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας.

Χαρτί υγείας: Η έλλειψή του προκαλεί εκνευρισμό και τραγελαφικές καταστάσεις στο βουνό.

Σανδάλια: Ιδιαίτερα χρήσιμα για να κυκλοφορείτε με αυτά στην κατασκήνωση αλλά και για το πέρασμα ποταμιών που λογικά θα αναγκαστείτε να διασχίσετε κάθετα στη διάρκεια του trekking.

Φαρμακείο: Ο εμπλουτισμός και ο χειρισμός του είναι θέμα γνώσεων .Αν δεν διαθέτετε πάρτε μαζί σας ένα βασικό επιδεσμικό κιτ και προσθέστε λίγα παυσίπονα, κολλύριο, ελαφρά αντισταμινικά  και κάποιο σκεύασμα που να αντιμετωπίζει ήπιες στομαχικές διαταραχές.

Σκηνή 2 ατόμων: Το σπίτι σας για τις επόμενες ημέρες. Καλό θα είναι να στήνεται σχετικά γρήγορα, να έχει καλή αντιανεμική συμπεριφορά και να διαθέτει ικανοποιητικό προθάλαμο για μαγείρεμα και τακτοποίηση του εξοπλισμού. Βάρος άνω των 3,5 κιλών είναι εκτός συζήτησης.

Αναπτήρας: Ένας απλός είναι ΟΚ για το άναμμα της γκαζιέρας ή μιας φωτιάς για μαγείρεμα. Φροντίστε μόνο να έχει αέριο.

Γκαζιέρα:  Μικρή και ελαφριά. Προσωπικά προτιμώ αυτές με τις βιδωτές φιάλες βουτανίου-προπανίου μόνο που προϋποθέτουν καλή διαχείριση του καυσίμου ώστε να μην ξεμείνετε στην μέση της διαδρομής.

Μαγειρικά σκεύη: Για 2 άτομα ένα σετ με 2 κατσαρόλες 2,0 και 1,5 λίτρα, ένα μικρό τηγάνι, 2 ποτήρια και 2 εύκαμπτα κουταλοπίρουνα είναι υπεραρκετό. Οι φανατικοί του φραπέ φροντίστε για σέϊκερ.

Σακούλες από super market:Ανέξοδη λύση για τον διαχωρισμό των τροφίμων στο εσωτερικό του σακιδίου και την μεταφορά των σκουπιδιών μέχρι το επόμενο χωριό.

Κιτ επισκευών: Σε μια υφασμάτινη θήκη βάλτε ένα πολυεργαλείο με καλή πένσα, λίγη μονωτική ταινία, αυτοκόλλητο ύφασμα για την επισκευή κάποιας τρύπας στην σκηνή ή το υπόστρωμα, λίγα μέτρα nylon κορδόνι και 2 ιμάντες με αγκράφες.

Πυξίδα-χάρτης : Μήπως σας φαίνεται λίγο ντεμοντέ; Κι όμως το αναντικατάστατο αυτό σετ του καλού πεζοπόρου μπορεί με ασφάλεια να σας οδηγήσει μέσα από ρούγες και ρουμάνια στον τελικό σας προορισμό χωρίς να θέλει επαναφόρτιση και χωρίς να σας προδίδει στον Μεγάλο Αδελφό.

GPS: Ο τελευταίος που θα αποτάξει την καλή χρήση της υψηλής τεχνολογίας είμαι εγώ. Όμως μην αγιοποιείτε τις δυνατότητές του γιατί σας βλέπω να βλασφημείτε στην μέση του πουθενά γιατί δεν προτιμήσατε το άλλο μοντέλο με τους 12 δορυφόρους.

Dr Pro