Με την πάροδο του χρόνου, το μπουκάλι του νερού σου μπορεί να αναπτύξει δυσάρεστες οσμές ή/και γεύσεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα μπουκάλια δεν αποθηκεύονται σωστά ή καθαρίζονται σπάνια.
Τα περισσότερα μπουκάλια νερού κατασκευάζονται είτε από πλαστικό πολυαιθυλένιο (το οποίο τείνει να είναι θολό στην εμφάνιση), πολυπροπυλένιο (το οποίο διατίθεται σε μεσαία έως σκούρα χρώματα), είτε από συμπολυεστέρα (ο οποίος μπορεί να είναι διαφανής ή χρωματιστός). Οι περισσότεροι ασκοί υδροδοσίας έχουν επένδυση από πολυαιθυλένιο, το οποίο συγκρατεί τις γεύσεις και τις οσμές πιο εύκολα από το πολυκαρμπονέιτ. Όμως όλα τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να αναπτύξουν ανεπιθύμητες γεύσεις ή οσμές αν δεν τα φροντίσεις σωστά.
Γενική φροντίδα
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ή ένας ασκός είναι να ξεπλένεται μετά από κάθε χρήση και να στεγνώνει εντελώς στον αέρα. Τα περισσότερα προβλήματα οσμής και γεύσης εμφανίζονται όταν τα μπουκάλια διατηρούνται σφραγισμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υγρό στο εσωτερικό τους. Τα μπουκάλια πολυαιθυλενίου μπορούν επίσης να αναπτύξουν δυσάρεστες γεύσεις/οσμές όταν χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση διαφόρων όξινων χυμών. Για αυτό το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το μπουκάλι σου είναι να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για νερό.
Καθαρισμός
Εάν το μπουκάλι σου αποκτήσει άσχημη γεύση ή οσμή, μπορείς να δοκιμάσεις τα παρακάτω:
- Βάλε ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη και ένα μαγειρική σόδα στο μπουκάλι και γέμισε το με νερό.
- Άφησε το μείγμα στο μπουκάλι όλη τη νύχτα.
- Ξέπλυνε πολύ καλά το μπουκάλι την επόμενη μέρα (ή βάλτο στο πλυντήριο πιάτων).
- Άφησε το μπουκάλι να στεγνώσει εντελώς στον αέρα.
Για να καθαρίσεις έναν ασκό υδροσίας πρέπει να τον ξεπλύνεις καλά και να την αφήσεις να στεγνώσει εντελώς πριν χρησιμοποιηθεί ξανά. Απέφυγε το πλυντήριο πιάτων, πέρα από ότι δε θα τον καθαρίσει αποτελεσματικά, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να τον καταστρέψουν.
Tip: Ορισμένες γεύσεις ή οσμές μπορούν να αφαιρεθούν από τα μπουκάλια νερού απλά πλένοντας τα με στοματικό διάλυμα.